Téli Kalandtábor

Nyom(olvasó) Kalandtábor! - December 27-30. 🙂

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!

Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy megbolondultunk.

Karácsony és Szilveszter között az ember végre hanyatt dőlhet, kezében a távirányítóval, és élvezheti az ünnepi fogások maradékait. Vagy útra kelhet, felkeresni a rég nem látott rokonokat… De semmiképp nem indul táborozni!

Mi korábban már többször megtapasztaltuk, a közösségben töltött, ünnepi pillanatok fantasztikus erejét, így kitartottunk őrült elképzelésünk mellett. Mára nem kérdés legyen-e Téli Kalandtábor!

Kinek való?

Természetes a kérdés, kinek való a téli tábor. Elmondom kinek - miért!

Újaknak

Mert, ha még nincs Bodzaváros rutinotok, de amúgy szeretnétek bekapcsolódni a fejlesztő programunkba, akkor a három nap pont ideális. Már megadja a tábor hangulatát, de mégsem 5 nap, mint a nyári.

A „hamar elfáradóknak”

Ha gyermeked a „hamar elfáradók csapatába” tartozik, - ők azok, akik hétfőn alig vánszorognak el az iskoláig, de szerdára már hulla fáradtak – szóval nekik létkérdés a teljes leállás és újraindítás. A programot kifejezetten úgy állítjuk össze, hogy képes legyen lendületet adni a félév befejezéséhez, beleértve a zárásokat, és belekezdeni a következő félévbe.

Kalandvágyóknak

Van pár kihagyhatatlan, de speciálisan téli program.

Csak ilyenkor lehet biztonságosan megtanítani a tűzrakás szabályait és fortélyait.

Ilyenkor, télen elég éhesek a vadak, hogy az etetőknél meglessük őket.

És a sötétedés utáni erdei kalandokhoz is elég délutánig várni!

A nyuszikáknak

Ha gyermeked amúgy nem mozog túl otthonosan a közösségben, ezek az ünnepi hangulatban telő tábori napok, egészen varázslatos hatásúak. A téli tábor után, minden évben, a „legnyuszibb” kislányok produkálják a legnagyobb eredményeket!

Ajándékozz élményeket!

Az új élmények, az új módszerek, új eredményeket hoznak!

Szeretettel várjuk gyermekedet a 2017-es téli Kalandtáborunkba!

Minden táborunk "fejlesztő"

A legelső Téli Kalandtáborunk előtt, pontosan tudtuk, hogy a téli Bodzavár, az erdő és a Balaton mindenkit elvarázsol majd. A téli természet és a közösség ünnepi hangulata meglepő kombináció! Egyszer mindenkinek meg kell tapasztalni.

Indítsd újra!

A néhány nap leforgása alatt a csapat felpörög, majd elcsendesedik. Egy anyuka pár nappal a tavalyi tábor után úgy foglalta össze, hogy olyan, mintha a gyereket kikapcsoltuk, és újra indítottuk volna.

Az első egy – másfél nap a gőz kiengedéséről szól, amit bőven meg is támogatunk pörgős és izgalmas programokkal, mint a kincskeresés, vagy az esti erdőjárás.

Vadlesen

Idén például, ekkora hívjuk régi barátunkat az „erdei embert”, akivel legutóbb kiszámoltuk: a munkája miatt, több időt töltött az erdőben, mint emberek között. Segítségével cserkésszük be, és kapjuk kameravégre valamelyik nagyvadunkat! De az első nap programja lesz a földbe mélyített vadlesünk befejezése is.

Persze ha tél, akkor van „A” és „B” terv is, hiszen táboroztunk már mínusz 17 fokban, és plusz 12-ben is.

Ez logikus

Egy dolog független az időjárástól: a programok hátterében pergő, óramű pontosságú fejlesztési program.

Idén a logika a főszereplő, mert az iskolában - pár unalmas és érthetetlen halmazelméleti feladaton kívül - szinte semmi figyelem nem jut rá.

Pedig az „értő tanulásban” a logikáé főszerep. Segítségével állítjuk össze a tanult ismereteket logikus rendszerré, a saját fejünkben.

Döntéskényszer

Ezt a folyamatot tartjuk szem előtt a tábor minden programjában. A siker érdekében a kalandok legapróbb részleteit is megtervezzük.

Gyermekedet a program során számtalanszor hozzuk olyan döntési helyzetbe, amikor csak szempontokat kap, de szabadon dönthet. Ez otthon, vagy az iskolában ritka pillanatnak számít.

Használd az eszed!

Megdöbbentő élmény látni, amikor a rutinos táborozó 10 éves gyorsabban, és körültekintőbben old meg egy összetett problémát, mint az újonnan érkező 15 éves, egyszerűen azért, mert ő már megtanulta, hogy ne sémákban, sablonokban gondolkozzon, hanem használja a fejét, és lássa meg az új megoldásokat is.

Például amikor az elrejtett kincshez két út vezet… Az egyik sokkal rövidebb. Ezen haladva, jelentős előnyhöz juthat a csapat. A másik út ugyan hosszabb, viszont menet közben megszerezhető egy elrejtett fémkereső, ami a kincsesláda felkutatásában komoly segítség lehet... Nagy dilemma!

Kályha mellett bütykölünk

Aztán észrevétlenül átfordul a hangulat és a programok is. A csapat lassan elcsendesedik. Ekkor következnek a kályha melletti mesélős, együtt sütős-főzős, és alkotós programok. Előkerül a teleszkóp is, és elmélázunk a csillagképek történetein.

Idén készítünk több kisebb, és ha sikerül, akkor egy nagy közös mandalát is.

Sütünk mézeskalácsot és pogácsát. Fel sem tűnik senkinek, hogy az ínycsiklandó receptek leírásai hemzsegnek a számoktól, mértékegységektől. Mérleg, súlyok, mérőpoharak...

Beleszimatoltunk a tűz és a kovácsolás rejtelmeibe, megtanulunk bánni a tűzzel, ami egészen új és varázslatos élmény.

 

KÉRLEK, TÖLTSD KI!
Technikai részletek

Utazás
Most is lesz vonatos csapatunk Budapestről.
A részletekről levélben tájékoztatlak.
Életkor
Régi bodzavárosoknak nincs alsó korhatár, újaknak 7 év.
Támogatás
Téli Kalandtáborunkat is a támogatásokból szervezzük.
A programot 32.000 Ft-ból tudjuk megvalósítani fejenként.
Kérlek, a jelentkezésedkor 20.000 Ft-ot utalj el az előkészületek támogatására, ami beleszámít a teljes támogatásodba.
Tesók jelentkezését fejenként 2000 Ft-al segítjük.
A megjegyzés rovatba ne írj nevet, dátumot, programot - csak annyit: adomány.
Bodzavár Alapítvány Szl.: 12082001-00122725-00100004 - (Raiffeisen bank)
Felszerelés
Semmilyen extra beruházást nem igényel a részvétel.
Hálózsákot most is kérünk az ágynemű helyettesítésére. Az oktatóházban természetesen jó meleg van.
Fontos az erdőjárásra alkalmas kabát, cipő...